Vastuullisesti hoidettu talous on avain hyvinvointiin

Nykyinen hallitus jättää valtavan velkataakan lapsillemme ja lapsenlapsillemme maksettavaksi. Pelkästään tänä vuonna valtion velan korkoihin menee jopa 2,6 miljardia euroa. Samalla summalla saisi palkattua 50000 lähihoitajaa. Jatkuvasti lisääntyvien menojen ja velan ottamisen sijaan tarvitsemme kestävää kasvua: suomalaista työtä ja yrittämistä. Olen valmis tekemään työtä, koska vain vastuullisesti hoidettu julkinen talous turvaa hyvän hoivan, maailman parhaan koulun, puhtaan luonnon, heikoimmasta huolehtimisen ja Suomen turvallisuuden, myös tuleville sukupolville. Vastuullisesti hoidettu talous on avain hyvinvointiin!

Suomen julkinen talous on saatava tasapainoon kahden seuraavan vaalikauden aikana. Se vaatii menojen priorisointia, työllisyyden vahvistamista ja tuottavuuden parantamista. Osaamistason nousuun kannattaa panostaa, koska yrityksemme eivät pärjää eikä kilpailukykymme vahvistu ilman suomalaisten korkeaa osaamista. Julkisen sektorin tuottavuutta on parannettava esimerkiksi hyödyntämällä digitalisaatiota, nopeuttamalla prosesseja ja kohdentamalla resursseja enemmän palveluihin kuin hallintoon.

Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin kotiin jäämisen. Kaikki työkykyiset on saatava töihin, jotta meillä riittää osaavia ammattilaisia eri alojen työvoimatarpeisiin. Työnteko lisää myös hyvinvointia ja tuo merkityksellisyyttä elämään. Pitkittynyt työttömyys lisää esimerkiksi syrjäytymisen riskiä. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä luo kannustinloukkuja, jolloin työn vastaanottaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Ansiosidonnainen työttömyysturva pitää laajentaa kaikille ja sitä tulee muuttaa kannustavammaksi esimerkiksi porrastamalla siten, että alussa työtön saa korkeampaa turvaa ja työttömyyden pitkittyessä tuki pienenee. Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia tulee parantaa. Työurien pidentämiseksi pitää panostaa työssäjaksamiseen. Heitä, jotka työntekoon eivät kykene, yhteiskunnan on tuettava.

Kokonaisveroaste on Suomessa jo niin korkea, että työtä täytyy tehdä sen keventämiseksi, jotta tekemästään työstä jää enemmän rahaa käteen. Ahkeruudesta ja yrittelijäisyydestä kuuluu saada ansaitsemansa palkkio. Työn ja yrittämisen verotusta tulee keventää, jotta työn tekeminen, yrittäminen, riskinottaminen ja lisäponnistelut ovat aina kannattavia. Kun rahaa jää palkasta enemmän käteen, suomalaisten ostovoima vahvistuu. Työn ja yrittämisen verottamisen sijaan, voisimme verottaa tiukemmin haittoja, päästöjä ja kulutusta.

Suomen pitää olla houkutteleva maa investoida. Esimerkiksi sääntelyä pitää keventää ja lupaprosesseja nopeuttaa. Tutkimusta ja kehitystä pitää vauhdittaa nostamalla TKI-rahoitus 4 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Yrityksiä voimme kannustaa satsaamaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan ottamalla pysyvästi käyttöön yritysten laajan TKI-verovähennysoikeuden.

Työllisyysasteen vahvistamiseksi tarvitsemme myös kansainvälisiä osaajia ja työperäistä maahanmuuttoa. Suomen pitää olla nykyistä houkuttelevampi maa ulkomaisille osaajille. Saatavuusharkinnasta pitäisi luopua, nopeuttaa Suomeen muuttamisen lupaprosesseja ja helpottaa ulkomaalaisten opiskelijoiden jäämistä Suomeen.