Vaalikoneet

Ennakkoäänestys on käynnissä ja nyt on oikea aika etsiä sopivaa ehdokasta. Vaalikoneet ovat siinä yksi hyvä apu. Kokosinkin tähän kirjoitukseen joitakin yleisempiä monissa koneissa ja paneeleissa toistuneita kysymyksiä sekä omia vastauksiani niihin. Väitteen perässä on maininta, mistä koneesta se on otettu, mutta moni tosiaan löytyi täysin samana tai vastaavana myös muista koneista.

Nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla. (Sanoma)

Osittain samaa mieltä. Ensisijaisesti nuorisorikollisuutta pitää kitkeä pureutumalla niihin juurisyihin, joista rikollisuus johtuu. Ennaltaehkäisevät toimet ovat tässä ensisijaisia. Laadukas perusopetus ja varhaiskasvatus ja sen osallistumisasteen nostaminen riittävine tukipalveluineen ovat avainasemassa, jottei yksikään lapsi tai nuori syrjäydy. Koulukiusaamiseen ja -väkivaltaan on puututtava asianmukaisesti. Lapset ja nuoret tarvitsevat luotettavia aikuisia ympärilleen, perhe- ja nuorisotyön sekä lastensuojelun on toimittava, ankkuritoiminnan käyttöä on laajennettaa ja tiedon pitää liikkua viranomaisen välillä nykyistä paremmin. Lisäksi tarvitsemme lisää poliiseja ja rangaistuksia on varmasti myös tarpeen arvioida.

Koulutuksesta voidaan leikata, kun valtiontaloutta tasapainotetaan. (Sanoma)

Täysin eri mieltä. Suomalaisten osaamis- ja koulutustaso on käännettävä nousuun, koska Suomi pärjää ainoastaan vahvalla sivistyksellä ja korkealla osaamisella. Meillä ei ole varaa nyt leikata koulutuksesta. Seuraavan hallituksen on otettava tehtäväkseen peruskoulun kuntoon laittaminen, jotta jokaisella nuorella on sieltä päästyään riittävät perustiedot ja -taidot jatko-opintoihin.

Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa kustannuksista huolimatta. (Sanoma)

Täysin samaa mieltä. Ukraina ei taistele tällä hetkellä pelkästään omasta itsenäisyydestään, vaan se taistelee koko Euroopan vapauden puolesta. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin että Ukraina voittaa sodan Venäjää vastaan. Meidän tehtävämme on tukea Ukrainaa sodassa ja myöhemmin jälleenrakennuksessa.

Valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se merkitsisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin. (Sanoma)

Täysin samaa mieltä. Nykyinen hallitus jättää valtavan velkataakan lapsillemme ja lapsenlapsillemme maksettavaksi. Pelkästään tänä vuonna valtion velan korkoihin menee jopa 2,6 miljardia euroa. Samalla summalla saisi palkattua 50000 lähihoitajaa. Jatkuvasti lisääntyvien menojen ja velan ottamisen sijaan tarvitsemme kestävää kasvua: suomalaista työtä ja yrittämistä. Olen valmis tekemään työtä, koska vain vastuullisesti hoidettu julkinen talous turvaa hyvän hoivan, maailman parhaan koulun, puhtaan luonnon, heikoimmasta huolehtimisen ja Suomen turvallisuuden, myös tuleville sukupolville. Vastuullisesti hoidettu talous on avain hyvinvointiin! Suomen julkinen talous on saatava tasapainoon kahden seuraavan vaalikauden aikana. Se vaatii menojen priorisointia, työllisyyden vahvistamista ja tuottavuuden parantamista. 

Suomeen on houkuteltava aktiivisemmin ulkomaisia työntekijöitä. (Sanoma)

Täysin samaa mieltä. Työllisyysasteen vahvistamiseksi tarvitsemme myös kansainvälisiä osaajia ja työperäistä maahanmuuttoa. Suomen pitää olla nykyistä houkuttelevampi maa ulkomaisille osaajille. Saatavuusharkinnasta pitäisi luopua, nopeuttaa Suomeen muuttamisen lupaprosesseja ja helpottaa ulkomaalaisten opiskelijoiden jäämistä Suomeen.

Suomeen on perustettava huumeiden käyttöhuoneita. (Sanoma)

Osittain samaa mieltä. Vastustan kaikkien huumeiden käyttöä jyrkästi. Meidän on löydettävä tehokkaita keinoja puuttua huumeiden käyttöön ja sen aiheuttamiin ongelmiin. Maailmalla valvotuista huumeiden käyttöhuoneista on ollut apua mm. siinä, että huumeiden käyttö on siellä hygienisempaa, käyttäjiä on pystytty ohjaamaan kohti terveellisempää elämäntapaa ja huoneet pitävät huumeiden käytön poissa yleisistä tiloista. Suomessa tästä voitaisiin tehdä yhdessä viranomaisten ja sijoituskaupunkien kanssa suunniteltu kokeilu, jolla pystytään arvioimaan sen vaikutuksia huumeiden käytön ja esimerkiksi huumekuolemien määrään.

Turkistarhaus on kiellettävä Suomessa. (Sanoma)

Täysin samaa mieltä. Turkistarhaus pitää kieltää siirtymäajalla.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa. (Sanoma)

Neutraali. Talouskasvu ja ympäristön etu eivät ole vastakkaisia asioita, vaan taloutta on mahdollista kasvattaa samalla kun päästöt laskevat ja luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta. Kiertotalous, puhtaan energian innovaatiot ja suomalainen korkea teknologia ovat esimerkkejä tähän vastataksemme. Vihreä siirtymä myös edistää suomalaisten yritysten asemaa maailmalla, koska suomalainen teollisuus on maailman puhtainta.

Valtion on tuettava kansalaisia sähkölaskuissa myös tulevina talvina, jos energian hinta pysyy korkealla. (MTV)

Osittain eri mieltä. Työtä täytyy tehdä edullisen energian ja sähkön varmistamiseksi esimerkiksi uudistamalla sähkömarkkinoita ja sähkön hinnoittelumallia reilummaksi. Sillä saadaan kotitalouksien ja yritysten sähkölaskuihin helpotusta ilman valtion suoraa tukemista. Vahvistetaan myös Suomen energiaomavaraisuutta, silloin emme ole riippuvaisia muualta tuodusta energiasta.

Älylaitteiden liiallinen käyttö arjessa on yksi keskeisimpiä syitä suomalaislasten ja -nuorten oppimistulosten heikentymiseen (MTV)

Osittain samaa mieltä. Suomalaiset lapset tuijottavat aivan liikaa ruutua. Liiallinen ruudun tuijottaminen lisää levottomuutta ja tarkkaavaisuuden häiriöitä, heikentää vuorovaikutustaitojen kehittymistä ja pahentaa mielenterveyden haasteita. Niillä on varmasti osuutensa myös oppimistulosten laskussa. Netin ja älylaitteiden käyttöä pitäisikin rajata. Sähköiset materiaalit ovat olleen kouluissa hyvä lisä, mutta jatkuva ruudun tai netin tuijottaminen vain heikentää oppimista. Kouluilla pitää olla mahdollisuus kieltää puhelimien käyttö silloin kun niitä ei koulutyössä tarvita.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on porrastettava siten, että se kannustaa vastaanottamaan työtä nopeasti työttömyyden alettua. (MTV)

Täysin samaa mieltä. Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin kotiin jäämisen. Kaikki työkykyiset on saatava töihin, jotta meillä riittää osaavia ammattilaisia eri alojen työvoimatarpeisiin. Työnteko lisää myös hyvinvointia ja tuo merkityksellisyyttä elämään. Pitkittynyt työttömyys lisää esimerkiksi syrjäytymisen riskiä. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä luo kannustinloukkuja, jolloin työn vastaanottaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Ansiosidonnainen työttömyysturva pitää laajentaa kaikille ja sitä tulee muuttaa kannustavammaksi esimerkiksi porrastamalla siten, että alussa työtön saa korkeampaa turvaa ja työttömyyden pitkittyessä tuki pienenee.

Lakiin kirjattu hoitajamitoitus vanhustenhoidossa aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ratkaisee niitä. (MTV)

Täysin samaa mieltä. Lakiin kirjattu hoitajamitoitus ei parantanut vanhustenhoidon tilaa, päinvastoin heikensi sitä, koska vanhustenhoidon ympärivuorokautisia hoitopaikkoja on jouduttu laittamaan kiinni. Nyt heikkokuntoiset vanhukset joutuvat olemaan kotona ilman toimimaa kotihoitoakaan ja ruuhkauttavat päivystykset. Koko vanhustenhoito on pahasti kriisiytynyt. Ongelma on ratkaistava, koska jokaisella pitää olla oikeus arvokkaaseen vanhuuteen. Hoitajien määrän pitäisi perustua hoidettavien avuntarpeeseen. Hoitajamitoituksen keventäminen tai voimaanastumisen lykkääminen eivät kuitenkaan poista ongelman juurisyytä hoitajapulaa. Hoitajapulan ratkaisemiseksi alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi on tehtävä määrätietoista työtä. 

Liikuntaa on lisättävä peruskoulussa, vaikka muiden oppiaineiden kustannuksella. (Yle)

Osittain eri mieltä. Suomalaisten liikkumattomuus on vakava kansanterveydellinen ja -taloudellinen uhka, johon pitää vakavasti puuttua. Kaikkea vastuuta ei voida kuitenkaan sysätä peruskoululle muiden oppiaineiden kustannuksella. Liikunnallinen ja terveellinen elämäntapa opitaan jo lapsuudessa. Vastuu lasten liikkumisesta on vanhemmilla ja perheen yhteisellä liikkumisella annetaankin esimerkkiä liikunnan tärkeydestä. Silti tarvitaan myös yhteiskunnan ohjausta. Lasten ja nuorten päiviin on saatava lisää liikuntaa. Liian monella liian suuri osa päivästä menee älylaitteiden tai -pelien äärellä. Korona-aika rajoituksineen on pahentanut tilannetta entisestään. Varhaiskasvatuksessa pitää huolehtia lasten mahdollisuudesta aktiiviseen liikkumiseen motoristen taitojen kehittymisen vahvistamiseksi. Turvallinen koulumatka, innostava koululiikunta, virikkeelliset mahdollisuudet välituntiliikuntaan ja liikuntaharrastukset koulupäivien jatkoksi ovat hyviä keinoja lisätä lasten ja nuorten päivittäistä liikunnan määrää.

Sosiaali- ja terveyspalvelut on tuotettava ensisijaisesti julkisina palveluina. (Yle)

Osittain eri mieltä. Suomalaiset ansaitsevat laadukkaat sote-palvelut ja hyvää hoivaa silloin, kun sitä tarvitsevat. Syntynyt hoitovelka on purettava ja ihmisten on päästävä jonoista hoitoon. Järjestämisvastuu on hyvinvointialueella, mutta palveluiden tuottajina tarvitsemme yksityisen ja kolmannen sektorin apua. Laajennetaan palvelusetelin käyttöä, koska se antaa samalla asiakkaalle mahdollisuuden vaikuttaa omiin palveluihinsa. Yksityisen sairaanhoidon kelakorvauksen leikkaus oli virhe, joka pitäisi peruuttaa. Suomessa tehdään yli 3 miljoonaa sairaanhoitokäyntiä kelakorvauksen tukemana ja sen leikkaamisen riskinä on, että hoitojonot kasvavat entisestään ja hoitoon pääsy vaikeutuu.

Suomessa on liian helppo elää yhteiskunnan tukien varassa. (Yle)

Osittain samaa mieltä. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä luo kannustinloukkuja, jolloin työn vastaanottaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Siksi sosiaaliturvaa pitää uudistaa. Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin kotiin jäämisen. Kaikki työkykyiset on saatava töihin, jotta Suomi menestyy ja jotta meillä riittää osaavia ammattilaisia eri alojen työvoimatarpeisiin. 

Korkeakouluissa on otettava käyttöön lukukausimaksut myös suomalaisille opiskelijoille. (Yle)

Täysin eri mieltä. Koulutuksellisen tasa-arvon kannalta on oleellista, että Suomessa koulutus on maksutonta. Perhetaustasta riippumatta jokaisella on mahdollisuus korkeakoulutukseen. Samat mahdollisuudet pitää olla myös alanvaihtamiseen tai itsensä lisäkouluttamiseen, eikä tehdä myöskään toisen tutkinnon suorittamisesta maksullista.

On varmistettava, että mielenterveysongelmista kärsivä nuori pääsee hoitoon viikossa. (Tamperelainen)

Täysin samaa mieltä. Nuorten mielenterveyskriisi uhkaa koko Suomea, joten mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon. Terapiatakuu on toteutettava.

Pelkkä nykyisen pääradan kehittäminen ei riitä, vaan Helsingin ja Tampereen välinen rata on siirrettävä omaan liikennekäytävään nopeamman henkilöliikenteen varmistamiseksi. (Tamperelainen)

Osittain eri mieltä. Ensisijaisen tärkeää on keskittyä nyt päärataan ja saada sen peruskorjaus ja mahdolliset lisäradat tai oikaisut etenemään, jotta saavutettavuus Tampereen ja Helsingin keskustan välillä paranee. Suurnopeusrata voi olla tulevaisuuttaa vuosikymmien päässä, mutta Suomi-radan suunnitteluissa mukana oleva lentorata ei esimerkiksi palvele Pirkanmaan etua.

Metsien hakkuita Suomessa voidaan lisätä. (Tamperelainen)

Osittain eri mieltä. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kestävä metsätalous on tärkeää. Hyvä, aktiivinen ja oikea-aikainen metsänhoito on paras tapa varmistaa metsien kykyä sitoa ja varastoida hiiltä. Oleellista on varmistaa, että metsät kasvavat hyvin, koska silloin ne sitovat hiiltä tehokkaasti.  Metsäteollisuus on merkittävä osuus Suomen viennistä ja tämäkin on otettava huomioon.

Suomeen on rakennettava lisää ydinvoimaa. (Tamperelainen)

Täysin samaa mieltä. Suomesta pitää tehdä puhtaan energian suurvalta ja tässä tarvitsemme myös ydinvoimaa. Viime aikoina on keskusteltu pienydinvoimaloista ja niitä kannattaa edistää.

Varhaiskasvatuksen työntekijäpulaa tulee helpottaa koulutusvaatimuksia alentamalla. (Iltalehti)

Täysin eri mieltä. Laadukas varhaiskasvatus on ensimmäinen ja tärkeä vaihe opinpolulla. Turvaamme sen jatkossakin vain osaavalla ja koulutetulla henkilöstöllä. Varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan ratkaisemiseksi alan veto- ja pitovoimaa täytyy parantaa ja koulutusmääriä lisätä. Ratkaisu ei ole koulutusvaatimusten alentaminen. Tärkeää on kuitenkin huolehtia, että alalla olevilla on mahdollisuuksia täydennyskouluttautua ja lisätä pätevyyttään töiden ohessa.

Niin sanottua puskiaisten oikaisua, eli kolmostien oikaisevaa moottoritietä, Pirkkalan Linnakorvesta Lempäälän Kuljuun ei pidä rakentaa. (Iltalehti)

Neutraali. Liikenne tulee jatkossa lisääntymään valtatiellä 3 ja siellä on jo nyt turvallisuusongelmia ja riittämättömyyttä välityskyvyssä. Matka-aikojen lyhentyessä myös liikenteen päästöt vähenisivät. Huoli ympäristöstä ja luontoarvoista ovat silti aiheellisia ja jaan ne myös. Mikäli hankkeeseen lähdetään, pitää viher- ja virkistysalueet maksimoida. 

Uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetuksesta ei tule siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineen opetukseen. (Alianssi)

Täysin eri mieltä. Uskonnon opetus ei nykyään ole enää tunnustuksellista, vaan antaa laaja uskonnollista ja katsomuksellista yleissivistystä. Mielestäni olisi hyvä siirtyä kaikille yhteiseen katsomusaineen opetukseen. Silloin kaikki opiskelisivat yleissivistävästi tietoa eri uskonnoista, kulttuureista ja katsomuksista sekä käsittelisivät myös tunne- ja vuorovaikutustaitoihin liittyviä asioita, joita nyt käsitellään elämänkatsomustiedossa uskonnon opetusta enemmän. Mikäli yhteiseen katsomusaineeseen ei siirrytä, kaikilla pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus valita Et uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisesta huolimatta.

Suomessa tulee siirtyä asepalveluksesta kaikille sukupuolille yhteiseen kansalaispalvelukseen. (Alianssi)

On hyvä saada kannustettua naisia armeijaan, mutta se voisi jatkossakin perustua vapaaehtoisuuteen.