Vastuullisesti hoidettu talous on avain hyvinvointiin

Nykyinen hallitus jättää valtavan velkataakan lapsillemme ja lapsenlapsillemme maksettavaksi. Pelkästään tänä vuonna valtion velan korkoihin menee noin 2,6 miljardia euroa. Se on suoraan pois hyvinvointiyhteiskunnan palveluista. Samalla summalla saisi esimerkiksi palkattua 50 000 lähihoitajaa.

Jatkuvasti lisääntyvän velan ottamisen sijaan tarvitsemme kestävää kasvua: suomalaista työtä ja yrittämistä. Vain vastuullisesti hoidettu julkinen talous turvaa hyvän hoivan, maailman parhaan koulun, puhtaan luonnon, heikoimmasta huolehtimisen ja Suomen turvallisuuden, myös tuleville sukupolville.

Suomen julkinen talous on saatava tasapainoon kahden seuraavan vaalikauden aikana. Se vaatii menojen priorisointia, työllisyyden vahvistamista ja tuottavuuden parantamista. Osaamistason nousuun kannattaa panostaa, koska yrityksemme eivät pärjää eikä kilpailukykymme vahvistu ilman suomalaisten korkeaa osaamista.

Julkisen sektorin tuottavuutta on parannettava esimerkiksi hyödyntämällä digitalisaatiota, tehostamalla hallintoa ja kiinteistöjen käyttöä, parantamalla hankintojen kilpailutusta ja nopeuttamalla prosesseja. Etsitään parhaat keinot tuottaa laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluita. Esimerkiksi sote-palveluissa kannattaa panostaa ennaltaehkäisyyn ja hoitoon pääsyyn silloin kun sitä tarvitaan, eikä ongelmien vasta pahentuessa. Kokoomuksessa meille ei ole oleellista se, kuka palvelun tuottaa, vaan se, että ihmisen saa sen palvelun silloin kun tarvitsee.

Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin kotiin jäämisen. Kaikki työkykyiset on saatava töihin, jotta meillä riittää osaavia ammattilaisia eri alojen työvoimatarpeisiin. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä luo kannustinloukkuja, jolloin työn vastaanottaminen ei ole taloudellisesti järkevää. Kokonaisveroaste on Suomessa jo niin korkea, että sitä ei voi nostaa. Päin vastoin työn ja yrittämisen verotusta pitäisi keventää, jotta työn tekeminen, yrittäminen, riskinottaminen ja lisäponnistelut ovat aina kannattavia. Kun rahaa jää palkasta enemmän käteen, suomalaisten ostovoima vahvistuu. Työn ja yrittämisen verottamisen sijaan voisimme verottaa tiukemmin haittoja ja kulutusta.

Työllisyysasteen vahvistamiseksi tarvitsemme myös kansainvälisiä osaajia ja työperäistä maahanmuuttoa. Suomen pitää olla nykyistä houkuttelevampi maa ulkomaisille osaajille. Saatavuusharkinnasta pitäisi luopua, nopeuttaa Suomeen muuttamisen lupaprosesseja ja helpottaa ulkomaalaisten opiskelijoiden jäämistä Suomeen.